2023-2024 Uluslararası Öğrenci Ek Yerleştirme Başvuruları
Ön Lisans ve Lisans Başvuru ve Kabul
-
ADIM ADIM BAŞVURU KILAVUZU
- Kimlik Bilgileri:
- Fotoğraf: Pasaport fotoğrafı özelliklerine uygun bir fotoğrafı yükleyiniz. (.jpeg)
- Kimlik Bilgileri (Ad-Soyadı, Baba-Anne Adı, Doğum Yeri-Tarihi, Cinsiyet, Uyruk) : Pasaportunuzda yazdığı şekliyle yazınız.
- İletişim Bilgileri:
- Burada verilen adres ve telefon numarası adayın şahsen ikamet ettiği adres ve aktif olarak kullandığı telefon numarası olmalıdır.
- Başvuru Bilgileri:
- Daha önce bir üniversiteden çıkarma cezası alıp almadığınız bilgisini giriniz.
- Lise Mezuniyet Bilgileri:
- Lise bilgilerinizi doldurunuz.
- Belgeler:
- Pasaport: Pasaportunuzun kimlik bilgilerinizi gösteren sayfasını yükleyiniz. (.pdf)
** Türk vatandaşı olan adaylar; nüfus müdürlüklerinden alacakları ‘vukuatlı nüfus kayıt örneği’ belgesini pasaport ile birleştirip sisteme yüklemelidir.
** Türk vatandaşlığından çıkan adaylar; Mavi Kartlarını pasaport ile birleştirip sisteme yüklemelidir. - Lise Diploması ya da muhtemel mezun durumda olduğunuzu gösterir belge: Lise diplomanızın T.C. konsolosluğu onaylı kopyasını ya da lisenizden aldığınız mezun olacağınızı gösteren belgenizi yükleyiniz. (.pdf) Bu iki belgeden birini yüklemeniz gerekmektedir.
- Onaylı Lise Not Dökümü: Lisenizden alacağınız onaylı Not Döküm Belgenizi yükleyiniz.
**Lise belgeleri Türkçe ya da İngilizce değilse çevirileri ile birlikte tek bir pdf dosyası haline getirip yüklemelisiniz.
- Pasaport: Pasaportunuzun kimlik bilgilerinizi gösteren sayfasını yükleyiniz. (.pdf)
- Sınav/Diploma:
- Başvuru yapmak istediğiniz Sınav ya da Diplomanın bilgilerini bu alana girmelisiniz. SAT, ACT ve TQDK sınavlarının geçerlilik süresi iki yıldır.
**GCE ile başvuracak adaylar; A Level derslerin kısa adlarını ve notlarını Sınav Detay-Açıklama satırına yazmalıdır. Sayısal Puan kutucuğuna ise 0 yazabilirler.
**COVID19 salgını nedeniyle diploma notlarını başvuru süresi içinde alamayan adaylar, beklenen/öngörülen sınav sonuçları ile başvurabilirler. Bu belgeler liseleri tarafından hazırlanmış ve onaylanmış olmalıdır. Bu belge ile başvuran adaylar başvurdukları puanları sağlayamadıkları takdirde kesin kayıt haklarından vazgeçmiş sayılırlar. - Program Tercihleri: Bu alana birinci tercihinizden başlamak üzere başvurmak istediğiniz programları giriniz.
- Girdiğiniz bilgileri kontrol edip kaydettikten sonra “Yazdır” butonu ile bir kopyasını alarak çıkış yapabilirsiniz.
Başvuru programına size gönderilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptıktan sonra “2022 - 2023 Akademik Yılı Yurtdışından Öğrenci Kabulü (Önlisans-Lisans Programları)” seçeneğini işaretleyiniz. Tercih edeceğiniz programlardan birini işaretleyerek “yeni başvuru ekle” butonu ile bilgi formuna giriş yapınız. Aşağıda numaralandırılmış sekmelerde gerekli kısımları doldurduktan sonra başvurunun son adımında varsa diğer program tercihlerinizi ekleyip düzenleyebilirsiniz.
- Kimlik Bilgileri:
-
BAŞVURU KOŞULLARI
- Yabancı uyruklu olanlar,
- Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
- Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,
-
- 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
- 01/02/2013 tarihinden sonra yurtdışında ortaöğretime başlayan adaylar ise ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),
- KKTC uyruklu olup KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan, GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar; yurt dışından öğrenci olarak kabul edilmek üzere başvurabilirler.
- TC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’ de tamamlayanların,
- KKTC uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
- Başvuru koşullarının 2. maddesinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (4. maddedeki şartları sağlayanlar hariç)
- Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç)
- Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya başvuru koşulları 2. maddesinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, yurt dışından öğrenci kontenjanlarına başvurusu kabul edilmez.
- Değerlendirme, yerleştirme ve kontenjanların doldurulması tümüyle Hacettepe Üniversitesi’nin yetkisindedir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak Hacettepe Üniversitesi’ne kabul edilmeyi garanti etmez.
- İlanda yer alan diplomalar / sınavlar dışındaki yurt içi/yurt dışı lise diploması ve sınavlar ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir..
- Başvuru ücreti alınmayacaktır.
- Başvurular internet üzerinden alınacak ve bütün başvuru evrakları başvuru sistemine yüklenecektir, posta veya e-posta ile gönderilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan belgelerinin aslı kayıt sırasında istenecektir. Başvuru sırasında verdiği bilgilerle kayıt belgeleri arasında uyuşmazlık bulunan adaylar kayıt hakkından vazgeçmiş sayılırlar.
- Başvuruda kullanılan e-posta ve telefon numarasının adayın kendisine ait ve aktif olarak kullanılıyor olması gerekmektedir. Gerekli hallerde bu kanallarla bilgilendirme yapılacaktır.
- Başvurusu geçerli olan adaylar arasından, ön değerlendirme sonucunda belirlenen adaylar, başvuru takviminde belirtilen tarihlerde Yurtdışı Öğrenci Seçme Komisyonu tarafından mülakata alınacak ve yerleştirme yapılacaktır. Mülakatlar internet üzerinden yapılacaktır.
- Kesin kayıt sonrasında, Üniversite Yönetimi ek yerleştirme yapılmasına karar verebilir. Ek yerleştirme sadece mülakata katılan adaylar arasından yapılacaktır. Mülakata çağırıldığı halde katılmayan adaylar haklarından vazgeçmiş sayılırlar.
- Önlisans programlarına yerleştirme işlemi başvuru puanı üzerinden yapılacak olup bu programlar için mülakat yapılmayacaktır.
- Fachabitur ile başvurular kabul edilmeyecektir.
- Tercih edeceğiniz bölümlerin ön lisans (eğitim süresi 2 yıl) veya lisans (eğitim süresi en az 4 yıl) programları olup olmadığına ve özel koşullarına dikkat etmeniz önemlidir. Öğrenim süreleri kontenjan listesinde yer almaktadır.
- Bir programa yerleştirilmiş öğrencilere vize işlemleri için, talep etmeleri durumunda Hacettepe Üniversitesi tarafından Kabul Mektubu verilecek veya adreslerine gönderilecektir.
Türk liselerine denk bir okuldan mezun olan ve gerekli koşulları sağlayan adaylar, bu duyuruda yer alan açıklamalara uymaları halinde, Hacettepe Üniversitesi önlisans ve lisans programlarında eğitim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Başvurunuz tamamlanana kadar bu sayfadaki ek duyuruları takip etmeniz önemlidir.
Başvuru Koşulları
Başvurusu kabul edilmeyecek adaylar
Önemli Notlar
-
BAŞVURU BELGELERİ
- Lise Diploması: Türkçe ya da İngilizce dillerinden birinde değilse, bu dillerden birine onaylı tercümesi eklenecektir. Diplomanın alındığı okul, büyükelçilik, konsolosluk veya noter, onay makamı olarak kullanılabilir. Onaysız diplomalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Sınav Sonucu: SAT, ACT veya TQDK sınavlarının geçerlilik süresi sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır. SAT Sınav sonucu ile başvuracak adayların, kayıt tarihlerine kadar sınav sonuç belgelerinin ETS tarafından doğrudan başvuru adresine gönderilmesini sağlamaları gerekmektedir. (Hacettepe Üniversitesinin SAT Kodu: 7661)
- Başvuru Formu: Başvuru formu web sayfamızda online başvuruların başlayacağı 7 Eylül 2022 tarihinde yayımlanacaktır.
- Pasaportun kimlik bilgilerini gösteren sayfasının fotoğrafı
- Biyometrik Fotoğraf: pasaport fotoğrafı niteliklerine uygun fotoğraf sisteme yüklenecektir
- Uyruğundan birisi Türkiye Cumhuriyeti olan çift vatandaşlığa sahip adayların vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotoğrafını eklemesi gerekmektedir.
- Türk uyruklu olup başvuru koşullarındaki 4. madde gereği başvurabilen adaylar; kayıt sırasında yurt dışında okudukları süreyi gösterir onaylı belge eklemek zorundadır. (Mezun olunan okuldan onaylı bir belge ya da eğitim süresini kapsayan transkript alınmalıdır.)
- Mavi kart sahibi adayların başvuru belgelerine mavi kart fotoğraflarını eklemeleri gerekmektedir.
Başvuru belgeleri sistem üzerinden gönderilecektir. Gönderilen belgelerin .pdf ya da .jpeg formatında olması gerekmektedir.
-
İstenilen Belgeler aşağıda belirtilmiştir.
-
KABUL EDİLEN SINAVLAR
Başvuruda Kabul Edilen Sınav / Diploma Türleri ve Taban Puanları Sınav / Diploma Puanına Göre Öğrenci
Alan Programlar İçinÖzel Yetenek Sınavı ile Öğrenci
Alan Program İçinSınav Türleri Sınav / Diploma Adı Koşullar Koşullar a) SAT I “Evidence Based Reading and Writing” ve “Mathematics” puanları toplamı en az 1200 puan. “Evidence Based Reading and Writing” ve “Mathematics” puanları toplamı en az 700 puan. b) ACT (American College Testing) “Composite Score” en az 25 puan. “Composite Score” en az 20 puan. c) TQDK (Azerbaycan) 700 puan üzerinden en az 600 puan. 700 puan üzerinden en az 400 puan. Diploma Türleri a) GCE A Level: (General Certificate of Education) Ortalamanın en az C olması koşuluyla; başvurulan alanla ilgili derslerden en az 3 A Level ya da 2 A Level ve 1 AS Level (AS Level dersi A Level derslerinden farklı olmalıdır.) Ortalamanın en az C olması koşuluyla; Herhangi 3 dersten A Level ya da 2 A Level ve 1 AS Level (AS Level dersi A Level derslerinden farklı olmalıdır.) b) Uluslararası Bakalorya (IB): Bir ders başvurulan alanla ilgili olmak üzere en az 33 puan. En az 25 Puan c) Fransız Bakaloryası: Başvurulan programla ilgili dalda en az 14 puan. En az 10 Puan d) ABITUR (Almanya): Bir ders başvurulan alanla ilgili olmak üzere en yüksek 2 puan. En yüksek 3.5 Puan -
KONTENJANLAR
Programın Adı Süre (Yıl) Kontenjan Türkçe ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ 5 6 Türkçe Hazırlık ECZACILIK FAKÜLTESİ 5 5 Türkçe Hazırlık EDEBİYAT FAKÜLTESİ Alman Dili ve Edebiyatı 4 5 Türkçe ve Almanca Hazırlık İngiliz Dili ve Edebiyatı 4 1 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Amerikan Kültürü ve Edebiyatı 4 2 İngilizce Hazırlık Antropoloji 4 3 Türkçe Hazırlık Arkeoloji 4 5 Türkçe Hazırlık Bilgi ve Belge Yönetimi (%30 İngilizce) 4 2 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 4 6 Türkçe Hazırlık Felsefe 4 2 Türkçe Hazırlık Fransız Dili ve Edebiyatı 4 3 Fransızca Hazırlık İngiliz Dil Bilimi 4 1 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Mütercim-Tercümanlık (Almanca) 4 4 Türkçe ve Almanca Hazırlık Mütercim-Tercümanlık (Fransızca) 4 5 Türkçe ve Fransızca Hazırlık Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) 4 5 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Psikoloji 4 2 Türkçe Hazırlık Sanat Tarihi 4 3 Türkçe Hazırlık Sosyoloji 4 1 Türkçe Hazırlık Tarih 4 5 Türkçe Hazırlık Türk Dili ve Edebiyatı 4 3 Türkçe Hazırlık Türk Halkbilimi 4 3 Türkçe Hazırlık EĞİTİM FAKÜLTESİ Almanca Öğretmenliği 4 7 Almanca Hazırlık Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 4 5 Türkçe Hazırlık Biyoloji Öğretmenliği 4 5 Türkçe Hazırlık Fen Bilgisi Öğretmenliği 4 7 Türkçe Hazırlık Fizik Öğretmenliği 4 3 Türkçe Hazırlık Fransızca Öğretmenliği 4 2 Türkçe ve Fransızca Hazırlık İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4 2 Türkçe Hazırlık İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) 4 9 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Kimya Öğretmenliği 4 3 Türkçe Hazırlık Matematik Öğretmenliği 4 2 Türkçe Hazırlık Okul Öncesi Öğretmenliği 4 2 Türkçe Hazırlık Özel Eğitim Öğretmenliği 4 3 Türkçe Hazırlık Sınıf Öğretmenliği 4 2 Türkçe Hazırlık Türkçe Eğitimi 4 3 Türkçe Hazırlık FEN FAKÜLTESİ Aktüerya Bilimleri 4 2 Türkçe Hazırlık Biyoloji 4 2 Türkçe Hazırlık İstatistik 4 1 Türkçe Hazırlık Kimya 4 7 Türkçe Hazırlık Matematik 4 2 Türkçe Hazırlık FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON FAKÜLTESİ 4 3 Türkçe Hazırlık HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ (Eğitim dili en az %30 İngilizce) 4 5 Türkçe ve İngilizce Hazırlık HUKUK FAKÜLTESİ 4 8 Türkçe Hazırlık GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 4 2 Türkçe Hazırlık İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Aile ve Tüketici Bilimleri 4 2 Türkçe Hazırlık İktisat (İngilizce) 4 5 İngilizce Hazırlık İşletme (İngilizce) 4 3 İngilizce Hazırlık Maliye 4 4 Türkçe Hazırlık Sağlık Yönetimi 4 5 Türkçe Hazırlık Sosyal Hizmet 4 2 Türkçe Hazırlık Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4 2 İngilizce Hazırlık Uluslararası İlişkiler (İngilizce) 4 8 İngilizce Hazırlık İLETİŞİM FAKÜLTESİ İletişim Bilimleri 4 1 Türkçe Hazırlık MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 4 6 İngilizce Hazırlık Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) 4 4 İngilizce Hazırlık Endüstri Mühendisliği (İngilizce) 4 5 İngilizce Hazırlık Çevre Mühendisliği (İngilizce) 4 5 İngilizce Hazırlık Fizik Mühendisliği (Eğitim dili en az %30 İngilizce) 4 4 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Geomatik Mühendisliği (İngilizce) 4 4 İngilizce Hazırlık Gıda Mühendisliği (Eğitim dili en az %30 İngilizce) 4 2 Türkçe ve İngilizce Hazırlık Hidrojeoloji Mühendisliği 4 5 Türkçe Hazırlık İnşaat Mühendisliği (İngilizce) 4 4 İngilizce Hazırlık Jeoloji Mühendisliği 4 5 Türkçe Hazırlık Kimya Mühendisliği (İngilizce) 4 4 İngilizce Hazırlık Maden Mühendisliği (İngilizce) 4 5 İngilizce Hazırlık Nükleer Enerji Mühendisliği (İngilizce) 4 6 İngilizce Hazırlık Makine Mühendisliği (İngilizce) 4 5 İngilizce Hazırlık Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) 4 2 İngilizce Hazırlık TIP FAKÜLTESİ Tıp (İngilizce) 6 12 İngilizce Hazırlık SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Çocuk Gelişimi 4 3 Türkçe Hazırlık Dil ve Konuşma Terapisi 4 4 Türkçe Hazırlık Ergoterapi 4 2 Türkçe Hazırlık Odyoloji 4 2 Türkçe Hazırlık ÖNLİSANS PROGRAMLARI HACETTEPE ANKARA SANAYI ODASI 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2 2 Türkçe Hazırlık Endüstri Ürünleri Tasarımı 2 2 Türkçe Hazırlık Elektrik 2 2 Türkçe Hazırlık Makine 2 2 Türkçe Hazırlık BAŞKENT OSB TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Bilgisayar Programcılığı 2 2 Türkçe Hazırlık İnşaat Teknolojisi 2 2 Türkçe Hazırlık İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 2 2 Türkçe Hazırlık Harita ve Kadastro 2 2 Türkçe Hazırlık Makine 2 2 Türkçe Hazırlık Kaynak Teknolojisi 2 2 Türkçe Hazırlık SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK Y.O. Ağız ve Diş Sağlığı 2 2 Türkçe Hazırlık Ameliyathane Hizmetleri 2 2 Türkçe Hazırlık Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi 2 2 Türkçe Hazırlık Diş Protez Teknolojisi 2 1 Türkçe Hazırlık Eczane Hizmetleri 2 2 Türkçe Hazırlık Elektronörofizyoloji 2 2 Türkçe Hazırlık İlk ve Acil Yardım 2 2 Türkçe Hazırlık Odyometri 2 2 Türkçe Hazırlık Ortopedik Protez ve Ortez 2 2 Türkçe Hazırlık Radyoterapi 2 2 Türkçe Hazırlık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik 2 2 Türkçe Hazırlık Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 2 2 Türkçe Hazırlık Tıbbi Laboratuvar Teknikleri 2 2 Türkçe Hazırlık SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2 7 Türkçe Hazırlık Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2 7 Türkçe Hazırlık Sahne, Işık ve Ses Teknolojileri 2 7 Türkçe Hazırlık Turizm ve Otel İşletmeciliği 2 7 Türkçe Hazırlık -
EĞİTİM DİLLERİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM DİLİ ve ZORUNLU TÜRKÇE DERSLERİProgramın Adı Eğitim Dili Türkçe veya Yabancı Dil
Zorunlu Hazırlık SınıfıZorunlu Türkçe Dersleri* Diş Hekimliği Fakültesi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Eczacılık Fakültesi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Almanca Türkçe ve Almanca Hazırlık (TRK 110 ve ALM 160) TRK 117/118 Amerikan Kültürü ve Edebiyatı İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 160) TRK 117/118 Arkeoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Antropoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Bilgi ve Belge Yönetimi (Eğitim dili en az %30 İngilizce) %30 İngilizce, %70 Türkçe Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 101/102 Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fransız Dili ve Edebiyatı Fransızca Fransızca Hazırlık (FRA 160) TRK 117/118 İngiliz Dili ve Edebiyatı İngilizce Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 117/118 İngiliz Dil Bilimi İngilizce Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 160) TRK 117/118 Mütercim-Tercümanlık (Almanca) Almanca Türkçe ve Almanca Hazırlık (TRK 110 ve ALM 160) TRK 117/118 Mütercim-Tercümanlık (Fransızca) Fransızca Türkçe ve Fransızca Hazırlık(TRK 110 ve FRA 160) TRK 117/118 Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) İngilizce Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 160) TRK 117/118 Felsefe Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Psikoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sanat Tarihi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sosyoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Tarih Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Türk Dili ve Edebiyatı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Türk Halkbilimi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Almanca Almanca Hazırlık (ALM 160) TRK 117/118 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Biyoloji Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fen Bilgisi Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fizik Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fransızca Öğretmenliği Fransızca Türkçe ve Fransızca Hazırlık (TRK 110 ve FRA 160) TRK 117/118 İlköğretim Matematik Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK110) TRK 101/102 İngilizce Öğretmenliği İngilizce Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 160) TRK 117/118 Kimya Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Matematik Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Okul Öncesi Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sınıf Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Özel Eğitim Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Türkçe Eğitimi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Biyoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İstatistik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Kimya Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Matematik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Grafik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Seramik ve Cam Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Resim Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Heykel Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Hemşirelik Fakültesi (Eğitim dili en az %30 İngilizce) %30 İngilizce %70 Türkçe Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 101/102 Hukuk Fakültesi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat (Türkçe) Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İktisat (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Aile ve Tüketici Bilimleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İşletme (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Maliye Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sağlık Yönetimi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Sosyal Hizmet Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Uluslararası İlişkiler (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Endüstri Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Çevre Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Fizik Mühendisliği (Eğitim dili en az %30 İngilizce) %30 İngilizce %70 Türkçe Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 101/102 Geomatik Mühendisliği (İngilizce) İngilizce Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 117/118 Gıda Mühendisliği (Eğitim dili en az %30 İngilizce) %30 İngilizce %70 Türkçe Türkçe ve İngilizce Hazırlık (TRK 110 ve İNG 150) TRK 101/102 Hidrojeoloji Mühendisliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İnşaat Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Jeoloji Mühendisliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Kimya Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Maden Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Nükleer Enerji Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Yapay Zeka Mühendisliği İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Makina Mühendisliği (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150 ) TRK 117/118 Tıp Fakültesi Tıp (İngilizce) İngilizce İngilizce Hazırlık (İNG 150) TRK 117/118 Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Çocuk Gelişimi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Dil ve Konuşma Terapisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Ergoterapi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Odyoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Rekreasyon Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Caz Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Gitar Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Opera Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Müzikoloji Anabilim Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Tiyatro Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Piyano Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 ÖNLİSANS PROGRAMLARI Hacettepe Ankara Sanayi Odası 1.OSB Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Endüstri Ürünleri Tasarımı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Elektrik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Makine Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İnşaat Teknolojisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Harita ve Kadastro Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Makine Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Kaynak Teknolojisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O. Ağız ve Diş Sağlığı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Ameliyathane Hizmetleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Diş Protez Teknolojisi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Eczane Hizmetleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Elektronörofizyoloji Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 İlk ve Acil Yardım Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Odyometri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Ortopedik Protez ve Ortez Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Radyoterapi Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Sahne, Işık ve Ses Teknolojileri Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 Turizm ve Otel İşletmeciliği Türkçe Türkçe Hazırlık (TRK 110) TRK 101/102 * Türkiye/KKTC vatandaşları, yurtdışındaki TC Milli Eğitim Bakanlığı onaylı liselerden mezun olanlar, yabancı uyruklu olup Türkiye'de lise eğitimini tamamlayanlar,
Türkçe Hazırlıktan muaf kabul edilir ve TKD 103/104 derslerini alırlar. Ancak TÖMER yetkilisi gerekli görürse öğrenciyi TRK 110 muafiyet sınavına yönlendirebilir.
Diğer bütün öğrenciler için, Türkçe hazırlık muafiyet sınavından C1 ve üstü puan alan öğrenciler, bölümün eğitim diline göre TRK 117/118 veya TRK 101/102 derslerini alırlar. -
EĞİTİM ÜCRETLERİ
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KATKI PAYI LİSTESİ
Katkı payı hazırlık sınıfları hariç, her yarıyılın başında iki taksit olarak ödenir. Hazırlık sınıfları için katkı payı, kayıt olunan akademik yılın başında tek seferde ödenir. Katkı payı ödeme günleri, ders kayıt haftasından önce Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında ilan edilir. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın belirlediği yurtdışı Türk liselerinden mezun olan öğrenciler, normal öğrenim süresi içinde katkı payı ödemezler.Not: Ücretlerde bir değişiklik olması durumunda ilgili Bakanlar Kurulu ve Senato kararına göre aşağıdaki liste güncellenecektir.
* Katkı payı ücretleri, 2022-2023 Akademik Yılı'nda Üniversitemize yeni kayıt yaptıracak uluslararası öğrenciler için geçerlidir.
TIP FAKÜLTESİ 185.690,00 TL DİŞ HEKİMLİĞİ FAK. 133.960,00 TL ECZACILIK FAK. 133.960,00 TL MÜHENDİSLİK FAK. 109.506,00 TL GÜZEL SAN.FAK. 91.940,00 TL FEN FAKÜLTESİ 91.830,00 TL HUKUK FAKÜLTESİ 82.800,00 TL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİM. FAK. 82.800,00 TL SAĞLIK BİLİMLERİ FAK. 73.590,00 TL HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ 73.590,00 TL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON FAKÜLTESİ 73.590,00 TL EĞİTİM FAKÜLTESİ 73.590,00 TL EDEBİYAT FAKÜLTESİ 73.590,00 TL İLETİŞİM FAKÜLTESİ 68.910,00 TL ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI 152.955,00 TL SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 73.590,00 TL MESLEK YÜKSEKOKULLARI 55.170,00 TL -
SIK SORULAN SORULAR
- Liseyi Türkiye’de okudum ve çifte vatandaşlığım var. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?
- Türk vatandaşıyım. Lisenin ilk iki yılını yabancı bir ülkede, son iki yılını Türkiye’de okudum. Uluslararası öğrenci olarak başvuru yapabilir miyim?
- Türk vatandaşıyım. Yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bir liseden mezun oldum. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?
- Doğumla Türk vatandaşıyım. Türkiye’deki yabancı bir liseden mezun oldum. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?
- Liseyi Türkiye’de okudum. Çifte vatandaşlığım var. Türk vatandaşlığından çıkmak için başvuru yaptım. Ancak henüz süreç bitmedi. Başvuru sürecinde halen Türk vatandaşı olmam bir sıkıntı yaratır mı?
- KKTC uyrukluyum ve GCE A Level sonuçlarım yok. SAT veya ACT sınav sonucu ile başvuru yapabilir miyim?
- GCE (veya IB) sonuçlarım başvuru tarihleri bittikten sonra açıklanacak? Nasıl başvuru yapabilirim?
- Başvuru ücreti var mı?
- Başvuru sisteminde gerekli belgeleri yükledikten sonra posta ile göndermem gerekiyor mu?
- Başvuru belgelerimi e-posta ile gönderebilir miyim?
- SAT sınavının ETS tarafından gönderilen sonuç belgesinin aslı, başvuru sürecinde gerekli midir?
- SAT subject test sonuçları başvuru sürecinde dikkate alınıyor mu?
- Başvuru sürecinde dil yeterlilik belgesi isteniyor mu?
- Başvuru tarihlerinde lise diplomamı henüz almamış olacağım. Nasıl başvuru yapabilirim?
- Başvuru belgeleri arasında farklı alanlarda kazandığım başarı sertifikaları, referans mektupları gibi belgeler eklemem başvurumu olumlu yönde etkiler mi?
- Başvurularda Türk vatandaşlığı olan veya mavi kartlı öğrencilerin tabi olduğu herhangi bir kota sınırı bulunmakta mıdır?
- Başvurusu geçerli bütün öğrenciler, mülakata çağrılır mı?
- Başvuru sisteminde kaç tane program tercih edebilirim?
- Birden fazla program için mülakata çağrılabilir miyim?
- Birden fazla program için kayıt hakkı kazanabilir miyim?
- Mülakata çağrılmadım. Bu ilk değerlendirmeyi geçemediğim anlamına mı geliyor?
- Başvuru sonuçlarını nereden takip edebilirim?
- Başvurduğum bölümün eğitim dili %100 İngilizce. Bu durumda Türkçe öğrenmem gerekiyor mu?
- Tıp Fakültesine başvuracağım. Eğitim dili %100 İngilizce. Bu durumda Türkçe öğrenmem gerekir mi?
- Şu an yurt dışında bir üniversitede okuyorum. Yurt dışından yatay geçiş yapabilir miyim?
- Ülkemdeki bir eğitim danışmanlık acentesi/şirketi, belirli bir ücret karşılığında üniversiteniz tarafından benim adıma başvuru yapma ve/veya sunma yetkisine sahip olduklarını belirtti. Yabancı ülkelerde temsilcileriniz olduğu doğru mu?
- Üniversitede yurt imkânları bulunmakta mıdır?
- Türk vatandaşları veya Mavi kartlı öğrenciler katkı payı ödüyor mu?
- Ödenen katkı payı ücreti içinde kitap, ders malzemeleri ve barınma hizmeti ücreti dahil midir?
- Hacettepe Üniversitesi uluslararası öğrencilere burs veriyor mu?
- İkamet almak için ne yapmam gerekiyor?
- Öğrenciliğim süresince çalışabilir miyim?
- Bir programa yerleştirdikten sonra Üniversite içi başka bir programa yatay geçiş yapabilir miyim?
- Okurken başka bir bölümde çift ana dal/yan dal yapabilir miyim?
BAŞVURU VE KAYIT
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır” şeklindeki hüküm dolayısıyla, yabancı bir ülkede doğmuş ve çifte vatandaşlığınız bulunuyor olsa bile Türk vatandaşı sayılırsınız. Bu durumda liseyi Türkiye’de okuduysanız uluslararası öğrenci olarak yapacağınız başvuru geçersiz sayılır.
Ancak Türk vatandaşlığından çıkıp mavi kart sahibi olduğunuz takdirde başvuru yapabilirsiniz.
Türk vatandaşlığınız doğumla kazanılmış değil, sonradan edinilmiş ise vukuatlı nüfus kayıt örneği ile bu durumunuzu belgeleyerek Türkiye’de liseyi okumuş olsanız bile başvuru yapabilirsiniz.
YÖK esaslarına göre uluslararası öğrenci kontenjanından yararlanabilmeniz için 1 Şubat 2013’ten önce liseye başladıysanız lisenin son üç yılını; 1 Şubat 2013’ten sonra liseye başladıysanız lise eğitiminizin tamamını yurt dışında okumuş olmanız gerekmektedir.
Evet, lise eğitiminizi yurt dışında tamamladığınız için başvuru yapabilirsiniz.
Lise eğitiminizi Türkiye’de tamamladığınız için başvurunuz geçersiz sayılır.
Başvuru yaptığınız tarihte Türk vatandaşlığından çıkma işlemlerinin tamamlanmış ve mavi kart sahibi olmuş olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılır.
KKTC’de lise eğitimini tamamlamış bir öğrencinin uluslararası öğrenci kontenjanından başvurması için öncelikle GCE A Level sonuçlarında ilanda belirtilen minimum puana sahip olması gerekmektedir. Bu durumda SAT veya ACT ile yapacağınız başvuru geçersiz sayılır.
Okulunuzdan alacağınız tahmini sonuçlar ile başvuru yapabilirsiniz. Ancak kazandığınız durumda, asıl sonuçlarınız, tahmini sonuçlardan düşük çıkarsa kayıt hakkınızı kaybedersiniz.
Başvuru ücretsizdir.
Hayır, başvuru belgeleriniz dijital ortamda saklanacaktır. Adresimize posta ile göndermeniz gerekmemektedir.
Ancak, kayıt hakkı kazandığınız takdirde evraklarınızın asıllarını, kayıt işlemleri için teslim etmeniz gerekmektedir.
Hayır, e-posta ile gönderilen belgeler kabul edilmemektedir. Online Başvuru sistemine yapılmayan hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmamaktadır.
Hayır, başvuru sürecinde SAT sınav sonucunuzun pdf olarak yüklenmesi yeterlidir. Tüm belgeler dijital olarak saklanmaktadır. ETS tarafından gönderilen sonuç belgesinin aslı, kazandığınız takdirde kayıt işlemleri için gerekli olacaktır.
Hayır, sadece SAT 1 sonucunuz ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
Hayır, başvuru sürecinde dil yeterlilik belgesi istenmemektedir. Kazandığınız takdirde, herhangi bir dil yeterlilik belgeniz varsa Hazırlık sınıfından muaf olmak için belgenizi kayıtlarda sunabilirsiniz. Belgeniz, Yabancı Diller Yüksekokulu veya TÖMER tarafından değerlendirilecektir.
Eğer bir dil yeterlilik belgeniz yoksa kazandığınız bölümün eğitim diline göre hazırlık atlama sınavı üniversitemiz tarafından kayıt sürecinden sonra yapılmaktadır.
Okulunuzdan alacağınız, muhtemel mezuniyet tarihinizi veya son sınıfta olduğunuzu gösteren bir belgeyi diploma yerine başvuruda kullanabilirsiniz.
Sadece ilanda istenen başvuru belgeleri değerlendirmeye alınmaktadır. Bu nedenle başvuru ekranımızda bu belgelerin yükleneceği alanlar bulunmamaktadır. Ek belgeleriniz varsa mülakata çağrıldığınız takdirde mülakat esnasında komisyona sunabilirsiniz.
Evet. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararına göre Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi programlarında, programlara yerleşen öğrenciler içinde doğumla Türk vatandaşlığı olan veya mavi kartlı adaylar, o programa yerleşen öğrenci sayısının %10’unu geçemez. Sonradan Türk vatandaşlığına geçtiğini belgeleyen öğrenciler, bu kota sınırına tabi değildir.
Hayır. Puan sıralamanız ve ilgili programın kontenjanı, tercih ettiğiniz bölüm için mülakata çağrılıp çağrılmayacağınızı belirler. Bir program için ilgili programın kontenjanının en fazla üç katı kadar aday mülakata çağrılır.
Üç tercih hakkınız bulunmaktadır.
Evet, birden fazla program için mülakata çağrılabilirsiniz.
Hayır, sadece tercih ettiğiniz bir program için kayıt hakkı kazanabilirsiniz.
Evet, eğer mülakata çağırılmadıysanız, ilk aşamayı geçemediğiniz anlamına gelir.
Başvuruyla ilgili bütün duyurular aşağıdaki adresten yapılacaktır:
www.oidb.hacettepe.edu.tr/
Evet, eğitim dili %100 İngilizce olsa bile, ortak zorunlu Türkçe derslere katılmak zorundasınız.
Evet, eğitim dili %100 İngilizce olsa bile, ortak zorunlu Türkçe derslere katılmak zorundasınız. Ayrıca eğitim süresi boyunca hastalarla ve diğer hastane çalışanlarıyla Türkçe iletişim kurmanız gerekmektedir.
Hayır, Hacettepe Üniversitesi yurt dışından (KKTC dahil) yatay geçiş kabul etmemektedir. Ancak, sıfırdan birinci sınıf öğrencisi olarak başvurabilirsiniz.
Hacettepe Üniversitesi'nin başvuru sürecinde Türkiye'de ve yurtdışında hiçbir özel veya kamu kurum, kuruluş, acente veya şirket ile işbirliği yapmadığını lütfen unutmayınız. Lütfen aksini iddia eden hiç kimseye güvenmeyin ve başvurunuzun teslim edilmesini tehlikeye atabileceğinden herhangi bir ödeme yapmayın. Hacettepe Üniversitesi'nin bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini lütfen unutmayınız.
SOSYAL VE MADDİ KONULAR
Üniversitemizin Sıhhiye ve Beytepe Yerleşkeleri’nde kız ve erkek yurtları, öğrenci evleri, konuk evleri ile sınırlı sayıda konaklama hizmeti verilmektedir (https://www.hacettepe.edu.tr/yerleskede-yasam/barinma).
Konaklama için başvuru, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) web sayfasında yer alan yurt başvurusu ekranından yapılır. Başvuru için Hacettepe uzantılı e-posta adresi ve şifre almak zorunludur. (Hacettepe uzantılı e-postanızı https://portal.hacettepe.edu.tr/hesap/yeni-hesap/dogrulama adresinden alabilirsiniz)
Yabancı kimlik numarası olmayan öğrenciler, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı (https://bidb.hacettepe.edu.tr/) ile iletişime geçerek yabancı kimlik numarası yerine pasaport numaralarını sisteme tanımlayarak Hacettepe uzantılı e-posta adreslerini alabilirler.
SKS web sayfası “öğrenci bilgi sistemi” ekranından yurt başvurusu sistemine (//yurt2.hacettepe.edu.tr) “kullanıcı adı” Hacettepe uzantılı e-posta adresi (@hacettepe.edu.tr uzantısı olmadan) ve “şifre” (size gönderilmiş şifre) ile giriş yapılarak yurt başvurusu gerçekleştirilebilir.
Evet, uluslararası öğrenci kontenjanından 2021-2022 Akademik Yılından itibaren kayıt olan Türk vatandaşları ve Mavi Kartlı öğrenciler, diğer uluslararası öğrenciler gibi katkı payı ödemektedirler.
Hayır, ödenen katkı payı ücreti içinde kitap, ders malzemeleri ve barınma hizmeti gibi ekstra masraflar dahil değildir.
Hayır, Hacettepe Üniversitesi uluslararası öğrencilere burs vermemektedir.
Üniversiteye ilk kayıttan sonra, ikamet için gereken belgeler e-posta adreslerinize gönderilecek olup, aynı zamanda web sitemizde de bilgi olarak yer almaktadır. Bu evrakları, üniversiteye kaydınızı takip eden bir ay içerisinde Öğrenci İşleri’ne şahsen ya da postayla iletmeniz gerekmektedir. Üniversiteniz, kayıttan sonraki ilk ikamet başvurunuz için belgelerinizi Göç İdaresi’ne iletmektedir. Ancak evraklarını bir ay içerisinde getirmeyen ve eğitim süresi içinde ikamet uzatma başvurusu yapacak olan öğrenciler, ikamet sürecini kendileri takip etmelidir.
Türkiye’de örgün öğrenim gören önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, önlisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar. Çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılmaktadır.
EĞİTİM
Evet, kayıt olduğunuz program lisans düzeyinde ise en az iki (2) yarıyıl, ön lisans düzeyinde ise en az bir (1) yarıyıl okuduktan sonra, not ortalamanız 4 üzerinden en az 2.75 ise ve başvurmak istediğiniz program okuduğunuz program için yatay geçiş kontenjanı açmış ise başvuru yapabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları yılda iki kez (yarıyıl sonlarında) açılmakta ve Öğrenci İşleri web sayfasında ilan edilmektedir. Konu ile ilgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Evet, bölümünüze göre hangi bölümde çift ana dal/yan dal yapabileceğinizi aşağıdaki linkten görebilirsiniz:
Çift Anadal - Yandal Açan Bölüm Listesi
Konuyla ilgili yönergelere ise aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz: